Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008

Ο Ταρζάν, η Τζέιν και η χρεωκοπία της ζούγκλας

Το έχω ξαναπεί ότι αυτή η χώρα χρειάζεται ψυχίατρο. Και μάλιστα κορυφαίο. Με περγαμηνές. Όχι της πλάκας και της κλωτσιάς σαν τους παπατζήδες πρωθυπουργούς που πέρασαν τα τελευταία 60 χρόνια. Αν μπορούσα να προτείνω κάποιον, το όνομα του Ράντοβαν Κάρατζιτς θα ήταν πρώτο στη λίστα μου. Τρελογιατρός, ποιητής, πολιτικός, επιχειρηματίας, πατριώτης και εγκληματίας πολέμου. Ό,τι ακριβώς λείπει από την σημερινή σαλάτα μας για να της δώσει γεύση. Το άτομο δεν τρώγεται και δεν παίζεται. Δυστυχώς είναι σε μόνιμες διακοπές πίσω από τα κάγκελα.



Για να σοβαρευτούμε: Ξένοι και ντόπιοι, πολιτικάντηδες, τραπεζικά στελέχη, μάνατζερς, δημοσιογράφοι, προφήτες, αλλαξοκώληδες, σαπουνομαζώχτρες όλων των αποχρώσεων, έχουν αποδυθεί τελευταία σε ένα πονηρό και σιχαμερό παιχνίδι που αποκαλείται “η επερχόμενη ελληνική χρεωκοπία”.




Εδώ και 15 χρόνια το έλεγα –στον κύκλο μου- ότι με απλά μαθηματικά τα νούμερα δεν βγαίνουν, αλλά εισέπραττα παγωμάρα και κάποια “ώχ αδερφέ, μέχρι τότε...”. Σε κάποια κατ’ ιδίαν συζήτησή μου το 2000 με τον διευθύνοντα σύμβουλο κορυφαίας ιδιωτικής τράπεζας σε ένα γκαλά, ο τύπος κοίταξε τις κοπέλες του κέιτερινγκ και μου είπε επί λέξει: “Κάθε πράγμα στον καιρό του... Ωραίο κρασί έχουν εδώ.” Σαν να μου έλεγε, “είσαι αρκετά νέος για να ασχολείσαι με το χρέος, ασχολήσου με καμμιά γκόμενα”. Μου πήρε κάμποσο καιρό να αποκρυπτογραφήσω αυτό που είχε στο μυαλό του, αλλά απόφυγε να πεί.


Τώρα ήρθε λοιπόν η ώρα. Ο Ταρζάν και η Τζέιν κατάφεραν να χρεωκοπήσουν την ζούγκλα. Το χρέος που όλοι απόφευγαν να κοιτάξουν στα μάτια, έχει κάνει μόνιμη στάση στις τηλεοράσεις και στα έντυπα. Είναι όμως κάτι τέτοιο αλήθεια, ή πρόκειται για μια ακόμα μηχανή για να μας φάνε το παραδάκι;


Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης και του ευρώ. Αυτό δεν αλλάζει. Το χειρότερο που μπορεί να γίνει είναι να μας βάλουν κανένα Γερμανό επίτροπο στο σβέρκο ώσπου να ορθοποδήσουμε. Άσε που αυτό το “χειρότερο” μπορεί και νά ‘ναι το καλύτερο. Όμως ούτε μπορούν, ούτε τους συμφέρει να μας πετάξουν έξω από το κωλονόμισμά τους. Ούτε και να γίνει πουτάνα η χώρα όπως είδαν στην δοκιμαστική προβολή του σεναρίου πρίν μερικές μέρες. Γιατί έρχεται κι η σειρά τους. Κι οι δικές τους μαϊμούδες που τις έχουν μια ζωή στις φάμπρικες θα ξυπνήσουν κάποια στιγμή.


Αυτή την στιγμή ο σκοπός τους είναι να φοβίσουν τους πολίτες και να τους εξαναγκάσουν να ξαναβάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Να τους ληστέψουν με το νόμο. Να τους πηδήξουν και να τους κάνουν να πούν κι “ευχαριστώ”. Αυτό είναι το “καλό” σενάριο που έχουν στο μυαλό τους.


Θα μπορούσα να αναφέρω μια νταλίκα στοιχεία από τις κρίσεις του Μεξικού το 1995 , της Ρωσίας το 1998, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, κ.α. αλλά δεν θέλω να σας κουράσω με οικονομικές αναλύσεις. Με κουράζουν κι εμένα. Η ουσία είναι ότι οι παραπάνω χώρες έζησαν ήδη αυτό για το οποίο μας απειλούν οι ψεύτες. Και μερικές το έχουν ζήσει πάνω από μία φορά. Όμως υπάρχουν ακόμα. Όπως και οι λαοί τους. Καμία δεν σβήστηκε από το πρόσωπο της γής. Όταν σε χτυπάνε, χτυπάς και εσύ. Και χωρίς έλεος.


Προκαλώ τους αρχιψεύτες και τους χατζηρουφιάνους να χρεωκοπήσουν την χώρα αυτή την στιγμή. Όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο. Ποιός έχει τα αρχίδια να το κάνει; Η χώρα είναι πάμπλουτη σε όλα. Σε ρουφιάνους, σε κλέφτες, σε απατεώνες, σε δάνεια, σε κοπρίτες, αλλά και σε πραγματικό χρήμα, σε πρώτες ύλες, σε ανθρώπους, σε μυαλά, σε ταλέντο. Το μόνο που της λείπει είναι αυτό που λείπει από πολλές χώρες. Η ηγεσία. Ίσως με την χρεωκοπία να το βρούμε κι αυτό.


Για να πάμε στο ταμειακό κομμάτι, μόνο οι φόροι που χρωστάνε οι διάφοροι καρχαρίες και η εκκλησία σβήνουν όλο το εξωτερικό χρέος. Ήρθε η στιγμή να βοηθήσουν κι αυτοί. Οι καρχαρίες που επί δεκαετίες πληρώνουν ψίχουλα για φόρους και τα παίρνουν χοντρά για τις πενιχρές υπηρεσίες που προσφέρουν. Και οι άλλοι, οι μουσάτοι, που επί δεκαεφτά αιώνες όχι μόνο δεν έχουν πληρώσει δεκάρα τσακιστή, αλλά αρμέγουν αυτή τη χώρα από όλες τις πάντες. Ας βάλουν το χέρι στην τσέπη κι αυτοί μια φορά. Οικειοθελώς.


Η χρεωκοπία είναι ένα ακόμα παραμύθι. Ο τοκογλύφος βάφεται και μεταμφιέζεται σε σωτήρα. Ο τραβεστί της κακιάς ώρας. Μιλάνε για σπάταλο λαό αυτοί που διορίζουν τους σαδο-μαζόχες στα υπουργεία και τους αφήνουν να πετάνε από τα παράθυρα το δανεικό χρήμα. Αυτοί που τα κάνουν πλακάκια με τους αειπενθούντες και λιβανοκαίοντες βυζαντινολάγνους και τους δωρίζουν ξένα δισεκατομμύρια. Αυτοί που χαρίζουν τη χώρα στους νεο-αποικιοκράτες των πολυεθνικών με μόνο αντάλλαγμα μια ξεφτιλισμένη προμήθεια.


Ο στόχος της διεθνούς συμμορίας των τσιφούτηδων είναι διπλός και δεν είναι μόνο η δική μας χώρα στο στόχαστρο. Θέλουν :
1. Να αυξήσουν το ήδη τοκογλυφικό επιτόκιο στα πανωτόκια και να βάλουν ζεστό χρήμα στην τσέπη, τώρα που πέφτει πείνα στις αγορές.
2. Να τα πάρουν όλα τζάμπα. Κτίρια, γή, επιχειρήσεις, μετοχές, ανθρώπους, ιδέες.


Θα ρίξουν τις αξίες ως εκεί που δεν παίρνει για να μαζέψουν ότι μπορούν. Για να βγάλουν χοντρό μαρούλι. Αυτός είναι ο πραγματικός σκοπός τους. Και θα ρισκάρουν, αλλά μονάχα ως ένα σημείο. Γιατί είναι κότες. Και γιατί τους ενδιαφέρουν μόνο οι μπίζνες. Γουστάρω όμως να κάνουν την μαλακία και να ρισκάρουν πολύ. Γιατί τότε θα γίνει της παλιοπουτάνας. Όλοι οι κακομοίρηδες που τόσα χρόνια τρώνε στραγάλια και φάπες θα βγούνε στα πεζοδρόμια. Κι αν οι βρυκόλακες που διοικούν τη χώρα από το σκοτάδι βγάλουν τα τάνκς στους δρόμους, τότε θά ‘χει την μεγάλη πλάκα. Είναι εύκολο να τα βάζουν με 500 αναρχικούς με κουκούλες αυτοί που εκπροσωπούν το κράτος και πληρώνονται για να βαράνε. Όταν όμως απέναντί τους στέκονται ο πατέρας τους, η μάνα τους και τα παιδιά τους, θέλω να δώ ποιόν θα υποστηρίξουν. Αν και ξέρω.


Όμως τα πράγματα πολύ δύσκολα θα φτάσουν ως εκεί. Το μεγάλο κέρδος των πρόσφατων ταραχών για την Ελλάδα ήταν ότι οι ρουφιάνοι πήραν το μήνυμα. Και ήταν ξεκάθαρο. Αν 5.000 καλοζωϊσμένα άτομα έκαναν μπουρδέλο την χώρα από άκρη σ’ άκρη, φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν 1.000.000 πεινασμένοι.


Ότι θα έρθουν και χειρότερες μέρες είναι μαθηματικά σίγουρο. Όμως δεν πρόκειται να έρθει η καταστροφή. Αυτή θα έρθει σε όσους ανοίχτηκαν και χρωστάνε. Σε όσους έχουν δημιουργήσει ανελαστικές υποχρεώσεις και τις έχουν εξαρτήσει από μελλοντικά αβέβαια κέρδη. Οι υπόλοιποι θα την σκαπουλάρουν. Και μερικοί θα βγάλουν λεφτά. Στο χέρι μας είναι να βγούμε κερδισμένοι από αυτή την αληθινή αλλά γεμάτη ψέματα κρίση. Όσο για την απόλυτη καταστροφή, μακάρι να ερχόταν. Γιατί θα ακολουθούσε η απόλυτη αναγέννηση. Όμως κανείς από αυτούς που ανήκουν στο σύστημα δεν θέλει αλλαγές. Κανείς δεν θέλει να χάσει την χρυσή καρέκλα του.



Το μόνο που χρειάζεται κάποιος σε αυτές τις συνθήκες είναι καθαρό μυαλό και υγιή ισολογισμό στο σπίτι του και στο μαγαζί του. Και η πρώτη κίνηση γι αυτό είναι να κλείσει το διαολόκουτο και να το ανοίγει μόνο όποτε έχει ποδόσφαιρο. Όχι για τα σχόλια, μόνο για την μπάλα. Εγώ αγοράζω εφημερίδες αλλά τις διαβάζω μετά από μια εβδομάδα. Μερικές φορές μετά από ένα μήνα. Έτσι κερδίζω χρόνο γιατί η επιλογή γίνεται από μόνη της. Τα άρθρα που είναι για τα σκατά, έχουν βρωμίσει και δεν διαβάζονται. Τα υπόλοιπα, δείχνουν ξεκάθαρα το τί σκεφτόταν ή τί σκοπούς είχε αυτός που το έγραψε, όταν το έγραψε. Και η κριτική είναι ψυχρή και εξοντωτική. Στο κεφάλι.





Η βία είναι καθαρά ψυχολογική σήμερα. Προσπαθούν να σου βάλουν στο μυαλό αυτό που θέλουν να σου πουλήσουν και να σε πείσουν ότι αυτό ήταν που ζητούσες. Και να σε κάνουν να το ζητάς, νομίζοντας ότι είναι δική σου επιθυμία. Κάποιοι θα την φάνε τη φόλα. Και θα θέλουν κι άλλη.


Οι μαϊμούδες μόνο τους κώλους τους κάθονται και ξύνουν, αλλά έχουν πολλή πλάκα. Ο Ταρζάν και η Τζέιν είναι το σήμα κατατεθέν της ζούγκλας. Η εγγύηση. Κάποιοι θέλουν να τους διώξουν από τον χώρο και να αφήσουν μόνο τις μαϊμούδες. Όχι βέβαια για οικολογικούς λόγους. Ο σκοπός τους είναι να κάνουν την ζούγκλα οικόπεδα. Όσες από τις μαϊμούδες επιζήσουν θα τις βάλουν σε κλουβιά για να κάνουν πειράματα πάνω τους.


Ο κόσμος έχει γίνει επίτηδες κωλοχανείο. Ο κάθε αλήτης έρχεται να πηδήξει στη ζούγκλα χωρίς να πληρώσει. Ως και οι μαϊμούδες το έχουν καταλάβει αυτό. Το τζάμπα τέλος. Αυτή τη φορά θα του βάλουν την μπανάνα εκεί που δεν λάμπει ο ήλιος.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά έκανες και έφυγες

Manta ray είπε...

Καλή αρχή φίλε, θα σε διαβάζουμε κι εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Καλή αρχή, tilac! - Ann L.

γκαβούλιακας είπε...

Σιγουρα δεν θα χαθουμε.

Μάρκο Ντέ Σάντ είπε...

Σας ευχαριστώ όλους.

Ανν, είσαι το απόλυτο μωρό. Ελπίζω να μου επιτρέψεις κάποια στιγμή να βάλω κάποια φωτό σου στη σελίδα

Swear είπε...

Άντε, καλή αρχή και σιδεροκέφαλος. Και μιάς και είναι αυτό το πρώτο σου "τραγούδι" εδώ, πάρε και το μεγάλο συμπατριώτη σου, τον Chucho, στο Son No1.
http://www.youtube.com/watch?v=9VCME9tp9Es

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ γαμοτο ειναι οτι βουλιαξαν ολοι τους την ομορφοτερη και πλουσιοτερη χωρα του κοσμου....
φταιει ομως και η πουτανα η φαρα μας
νασαι καλα ...μουχλα στο αλλο

haros είπε...

καλη αρχη και σιδεροκεφαλος....

Ανώνυμος είπε...

o albatrus ειμαι.
σου εύχομαι καλή αρχή στο νέο σου
σπίτι και πού'σαι......
με την άνεσή σου,ΑΝΕΤΟΣ!
;-)))

Ανώνυμος είπε...

σωστός ο παίχτης........
απο τα παλιά
SANTANA

Ανώνυμος είπε...

Θα το σκεφτώ. - Ann L.

freEagle είπε...

παντα ενδιαφερων ... καλη αρχη και δω