Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Η παράδοση τον παίρνει

Το ότι τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο, το έχουν καταλάβει ακόμα και οι χαζοί. Το ποιός φταίει είναι μεγάλη ιστορία. Εγώ θα αρχίσω από την μικρή.



Η μάνα μου πάει και ανάβει το καντήλι στον τάφο της αδελφής της που πέθανε πρόσφατα και επ’ ευκαιρία ανάβει και εκείνο του παππού και της γιαγιάς. Είχα πάει στο πατρικό μου για φαγητό μια Κυριακή μεσημέρι και έτυχε να φτάσω την ώρα που είχε έρθει επίσκεψη μία από αυτές τις ανανήψασες πουτάνες που στα γεράματα τό ‘χουν ρίξει στη θρησκεία. Μετά το αντίδωρο ήθελε λίγο κουτσομπολιό. Αυτή λοιπόν η κυρία εξηγούσε στην μάνα μου την νέα πατέντα.
“ ...Γιατι να κουράζεσαι; Εγώ έχω βάλει μια Αλβανέζα (sic) και το έχω λύσει το πρόβλημα. Της δίνω 20 ευρώ τον μήνα και το καντήλι είναι πάντα αναμμένο.”
“ Δεν το ήξερα.”
“ Πέστο και στην νύφη σου. Άμα μαζευτούμε πολλές, θα μας κάνει και καλύτερη τιμή.”
Εκείνη την στιγμή έμπαινα στο σπίτι και τυχαία άκουσα την συζήτηση.
“ Καινούργια πατέντα είναι αυτή με το καντήλι;”
“ Εγώ φεύγω,” είπε η εν λόγω κυρία, έχοντας μυριστεί μπαρούτι.
“ Κάν’τηνε,” της είπα.

Παρένθεση: Οι Αλβανίδες παίζουν ξύλο μεταξύ τους στο νεκροταφείο ποιά θα πάρει τα περισσότερα καντήλια. 100 καντήλια επί 20 ευρώ το τεμάχιο= 2.000 τον μήνα αφορολόγητα. Και εσείς μαλάκες στήστε κώλο να βγάλετε το χιλιάρικο.

Όταν εγώ κάποια εποχή γαμιόμουνα 12ωρο κάθε μέρα στην οικοδομή, πίσω από την πλάτη μου, οι γέροι μου είχαν δώσει 500 χιλιάδες δραχμές (τότε ήταν λεφτά) στους γαμημένους τους επίτροπους για την ανέγερση ενός ακόμα ναού στον τόπο καταγωγής. 5 είχε εν λειτουργία το σκατοχωριό, χώρια τα ξωκκλήσια. Με εκατό κατοίκους τον χειμώνα. Πόσους ναούς πρέπει να αναγείρει; Και στις πόσες καμπάνες καίγεται; Αλλα όλη η ιστορία ήταν για να φάνε οι πονηροί τα λεφτά των μαλάκηδων. Εγώ ντρέπομαι να ζητήσω λεφτά από την μάνα μου, αλλά αυτοί οι αλήτες δεν ντράπηκαν καθόλου. Λές και δεν θα το μάθαινα. Τελικά την φτιάξανε την αμαρτία και στοίχισε 3 φορές τα λεφτά της. Και η κατάληξη; Ούτε παπάς δεν πατάει τώρα. Κι αυτόν δανεικό τον είχανε οι αρχιαπατεώνες. Όσο ήταν στα μπετά, τον φέρνανε τρείς φορές την βδομάδα. Από τότε που τελείωσε η μάσα, ψάξε βρέστον. Τότε δεν έκανα θέμα αφού η ζημιά είχε γίνει και δεν ήθελα να στενοχωρήσω τους γονείς μου.
Όμως τώρα το ποτήρι ήταν ξέχειλο και το κακό έπρεπε να πνιγεί εν τη γενέσει του.
Γύρισα στην μάνα μου.
“ Ρέ έχετε μουρλαθεί τελείως; Τι ρεζιλίκια είναι αυτά; Να πληρώνεις την Αλβανίδα να σου ανάψει το καντήλι; Να την πληρώνει κάποιος να του μαγειρέψει γιατί είναι άρρωστος να το καταπιώ. Να την πληρώνει κάποιος να του καθαρίσει το σπίτι ή να του ξεσκατίσει την μάνα και τον πατέρα, γιατί ο ίδιος σιχαίνεται να το κάνει, να το καταπιώ κι αυτό. Να την πληρώνει κάποιος για να του βαστήξει τα παιδιά γιατί δουλεύει, να το καταπιώ, έστω και με αρκετή δυσκολία. Όμως να την πληρώνεις για να πάει να σου ανάψει το καντήλι της μάνας σου, ώπα γαμώ την ξεφτίλα μας. Το χάσαμε το τόπι. Το νοήμα που έχει το ξεσκισμένο καντήλι δεν είναι να περνάει ο γείτονας και να το βλέπει αναμμένο και να λέει “τι καλοί άνθρωποι είναι αυτοί, σέβονται και θυμούνται τους νεκρούς τους”. Το νόημα είναι η διαδρομή προς το νεκροταφείο. Να σκέφτεσαι ότι όλα είναι φθαρτά και προσωρινά και να ψάχνεις αυτό που είναι διαχρονικό και αυτό που αξίζει. Και να δείχνεις ότι θυμάσαι και σέβεσαι αυτούς που έφυγαν με το να αφιερώνεις προσωπικό χρόνο σε αυτό. Αν το άναμμα του καντηλιού σου φαίνεται αγγαρεία μην το ανάβεις καθόλου το γαμημένο. Ξέχασέ το. Ξεχάστε τα όλα.
“Έχεις δίκιο,” μου λέει η μάνα μου. “Από ευγένεια δεν της είπα τίποτα.”
“ Ποιά ευγένεια ρε μάνα, η ευγένεια μας έφαγε. Αυτή η καριόλα όσο ζούσε ο μακαρίτης ο άντρας της, του τα είχε φορέσει με όλο τον αντρικό πληθυσμό της περιοχής. Τώρα μας παριστάνει την οσία. Ακόμα και το άναμμα του καντηλιού μαϊμού το έχει κάνει. Και δικαίωμά της όσον αφορά τα δικές της υποθέσεις. Αλλά μη μας κάνει και τον πλασιέ στις καινούργιες βρωμιές η κλασομπανιέρα.”
“ Δίκιο έχεις.”
“ Εσύ ρε μάνα τελείωσες το πανεπιστήμιο παρθένα κι εκείνη με το ζόρι έβγαλε το γυμνάσιο, γιατί από τις πίπες δεν προλάβαινε. Άνοιξε την κωλοτηλεόραση και δες κανά ντοκυμαντέρ άμα έχει. Κάτι θα μάθεις, κάτι καινούργιο θα δεις. Άμα μιλάς με αυτή την Ισσουήτισα, λερώνεσαι, ξεχνάς και αυτά που ξέρεις. Θα μας μιλήσει για ηθική, η παλιοκαριόλα; Θα μας κάνει κήρυγμα η λέσχη της απάτης; Ας μας μιλήσει για τα πάρτι που έχει κάνει νέα, να καθίσω κι εγώ να την ακούσω, να δώ πως πηδάγανε οι παλιοί, θα έχει ενδιαφέρον. Αλλά να μας αναμασάει το παραμύθι με τη φάτνη και την κόλαση με τα καζάνια και τις υπόλοιπες σαχλαμάρες; Που άμα πάς να το πείς σε πιτσιρικά 5 χρονών σήμερα, θα σου πεί τι μούφα είναι αυτή ρε φίλε, άλλη ιστορία έχεις;”


Κάποιοι τα έχουν ισοπεδώσει όλα. Με στόχο την τσέπη προωθούν την κάθε καινούργια μαλακία και την πουλάνε πρώτα στους αγράμματους και μετά μέσω αυτών προσπαθούν να την επιβάλλουν στην υπόλοιπη κοινωνία. Και τα καταφέρνουν σε γενικές γραμμές. Γιατί η προεργασία έχει ήδη γίνει. Από τους σοσιαλ-ηστές που τα κούρσεψαν όλα στην δεκαετία του ‘80. Και δεν μιλάω για το ταμείο. Μιλάω για την ζημιά που έγινε στο ηθικό κεφάλαιο αυτής της χώρας. Η μισή ζημιά είχε γίνει από τους βλαχοφασισταράδες γερμανοτσολιάδες και τους προδότες με τις χαρτοσακούλες στο κεφάλι που τόσα χρόνια μετά παρίσταναν τους πατριώτες. Η “πατριωτική” παράδοση είναι η πιό μολυσμένη. Αλλά ζημιά έγινε και από τους άλλους, τους πράκτορες της Κομιντέρν που έβαλαν κι αυτοί το χεράκι τους για να διαλύσουν το μαγαζάκι. Ζημιά έγινε και από την ψευτοφιλελεύθερη δεξιά και από την αμερικανοεβραιοκίνητη χούντα. Και στο τέλος ήρθε η λαίλαπα. Οι σοσιαλκουφάλες για να καταστρέψουν ό,τι είχε γλυτώσει. Η μεγάλη ζημιά που έκανε το θασόκ είναι ότι κατέλυσε κάθε έννοια ιεραρχίας και ήθους. Όλοι ίσοι. Και ο εργαζόμενος και ο λουφαδόρος. Και αυτός που δεν έχει τελειώσει το δημοτικό και ο δόκτορας που έχει φάει τα νιάτα του στα εργαστήρια. Και αυτός που κατέχει την επιστήμη που σπούδασε και αυτός που πήρε πτυχίο με σκονάκια και δεν ξέρει που πάνε τα τέσσερα. Και ο λιγδιάρης γιατρός/ μηχανικός /δικηγόρος που κάνει βρωμιές και εκείνος που κάνει σωστά την δουλειά του. Οι επαγγελματικοί σύλλογοι είναι όλοι για το ανδρικό μόριο. Δεν έχουν δικαίωμα να αφαιρέσουν την άδεια ούτε προσωρινά από κάποιους που καταπατούν τον νόμο καθημερινά και που είναι ντροπή για το επάγγελμα που ασκούν. Αφήστε που αυτοί είναι που λύνουν και δένουν στις κλαδικές των κομμάτων και που μαζεύουν όλο το βρώμικο χρήμα. Ο ψευτόμαγκας, ο νεόπλουτος, το γίδι, το τούβλο, ο μόνιμα μετεξεταστέος, το λαμόγιο, έγινε πρότυπο, ίνδαλμα, τοτέμ, θεός. Με την βοήθεια του κόμματος κατέκτησε όλες τις θέσεις που πρίν τις κοίταγε με το κυάλι, γκρέμισε όλες τις αξίες, διέφθειρε όποιον βρήκε μπροστά του, ισοπέδωσε ό,τι εμπόδιζε, άλλαξε τα πάντα όπως τον συνέφερε, και έκανε την παράδοση τραβέλι.


Γάμοι, βαφτίσια, κηδείες, μνημόσυνα, όλα είναι τυπικά για να βγάζουν οι παπάδες, οι ανθοπώλες, οι βιντεάδες και τα κοράκια το χρήμα. Ήμουνα στην προβλήτα της Πάρου πριν τρία-τέσσερα χρόνια περιμένοντας να επιβιβαστώ, όταν είδα κάποιο σούσουρο. Κάποιοι τουρίστες να τραβάνε με τις ψηφιακές και τις βιντεοκάμερες, ενώ άλλοι από αυτούς να απομακρύνονται αηδιασμένοι. Ήταν το περίφημο φέρετρο καμπριολέ. Κάσα με ηλιοροφή. Στο πίσω μέρος μιας επίσης διαφανούς νεκροφόρας και με πεθαμένο μέσα. Όλα χύμα. Να περιμένεις στην ουρά να μπείς στο βαπόρι και η κίτρινη βλογιοκομμένη φάτσα του πεθαμένου να σε κοιτάει απόμακρα.



Η παράδοση τον παίρνει. Και τον παίρνει σοβαρά. Από παντού. Μπάζει από όλες τις τρύπες. Τίποτα αυθεντικό δεν υπάρχει σε αυτήν. Μας έχει πνίξει το κίτς και τα ξενόφερτα σκατά είκοσι αιώνων. Ο σκοπός της είναι η διαστρέβλωση της όποιας αλήθειας υπάρχει και τα σκόπιμα ψέματά της στοχεύουν στην αλλοίωση της προσωπικότητας όσων αντιστέκονται. Οι κερδισμένοι είναι αυτοί που υποκρίνονται καλά. Τα ποντίκια που ροκανίζουν το εισόδημα. Και θα το εξηγήσω:
Πόσες φορές δεν αισθανθήκατε μαλάκες αγοράζοντας ένα ευπρεπές δώρο για τον γάμο ενός γνωστού σας π.χ. 300 ευρώ για να πάρετε ένα σίχαμα των 20 ευρώ σε αντάλλαγμα όταν έρθει η σειρά σας να παντρευτείτε; Συγνώμη αλλά εδώ η παράδοση σας έχει ρίξει 280 ευρώ γαμήσι. Πόσοι έχετε μπεί στο τριπάκι να βάλετε τα παιδιά σας αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, μπαλέτο, συχρονική κολύμβηση, πιάνο, όλα αυτά μαζί. Τι είδους καταναλωτικός αυνανισμός είναι αυτός; Και τί σας φταίει το κακόμοιρο το παιδάκι; Η όταν γιορτάζει ο κάθε φίλος και γνωστός ή έχει γενέθλια πρέπει σώνει και καλά να ξηλωθούμε να πάρουμε ο ένας στον άλλον άχρηστα δώρα για να δουλεύουν τα μαγαζιά. Και το Yaris δεν κάνει μούρη, θέλει BMW παραδοσιακή κάμπριο η αγράμματη βλάχα για να πάει βόλτα, “σαν κι αυτοί που πίρε ο Μυλτηάδης” . Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο για το “πάσχα στο χωριό” για τα τσολιαδάκια made in Taiwan , για την “λαϊκή” τέχνη του πωπού, για το παραδοσιακό φαγητό που αντί για ελαιόλαδο είναι τίγκα στο λίπος και στη μαργαρίνη, για το “παραδοσιακό” τραγούδι που μόνο οι γύφτοι το υπηρετούν, για το τσιφτετέλι, για την βασιλόπιτα με τα χημικά, για τα μνημόσυνα που έρχεται η άλλη με το βυζί έξω και το μαύρο κορμάκι που φόραγε στο κλάμπ, και για την κάθε λογής παραδοσιακή παπαριά. Και κάθε τόσο προστίθεται και μια καινούργια μαλακία όπως αυτή με το άναμμα των καντηλιών.


Επειδή έχω βαρεθεί μόνο να τα χώνω από εδώ στην βρωμιά την δική μας και αυτών που μας διοικούν, έχω να προτείνω και δύο-τρία πραγματάκια κατά παράβαση του κανόνα του μπλόγκ:


Ψευτοπαράδοση τέλος. Σιωνοχριστιανική κουλτούρα τέλος. Υποκρισία τέλος. Έξοδα συντήρησης νταβατζήδων τέλος. Κοροϊδία τέλος. Κουφάλες ΤΕΛΟΣ.


Ανοίχτε τα μάτια σας και τεντώστε τα αυτιά σας. Διαβάστε ό,τι βρείτε μπροστά σας. Από Μακιαβέλλι ως Νόαμ Τσόμσκι. Από Δαρβίνο ως Στίβεν Χόκινγκ. Και σκεφτείτε πάνω σε αυτά που διαβάζετε. Αξιολογήστε τον γραπτό λόγο σε σχέση με την πραγματικότητα. Πετάξτε ό,τι είναι άχρηστο και κρατήστε την ουσία. Εμπιστευτείτε το γονίδιό σας και την σοφία των προηγούμενων γενεών που βρίσκεται μέσα του. Στείλτε στο διάολο όλα τα σκατά που σας έχουν φορτώσει στα κωλοσχολεία. Στείλτε ακόμα παραπέρα αυτά που σας έχει φορτώσει η κοινωνία με τα αλλεπάλληλα πλέγματα ΜΜΕ, κοινής γνώμης, ψευτοκουλτούρας. Αντιδράστε. Ξυπνήστε. Επιλέξτε. Πλακώστε στις κλωτσομπουνιές όποιον σας λέει ιδιόρρυθμους ή ανάποδους. Η νέα παράδοση θα εμφανιστεί ως δια μαγείας. Και θά ‘ναι καλύτερη από την προηγούμενη. Γιατί θα είναι γνήσια. Θα δείτε και λεφτά στην τσέπη σας. Θα δείτε και αλλαγές στην κοινωνία. Με το ψηφοδέλτιο μόνο τα λαμόγια θα τρώτε στη μάπα ώσπου να πεθάνετε. Αλλαγή μόνο προς το χειρότερο θα βλέπετε. Σαν τις πόρνες θα είσαστε και οι νταβατζήδες θα σας δέρνουν και θα σας παίρνουν τα λεφτά.


Όταν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου δεν μπορούν να σου κάνουν τίποτα. Τους πατάς όλους στο λαιμό. Τους φυσάς και πέφτουνε. Γιατί είναι άδειοι και δεν ξέρουν τι πιστεύουν.


Ξεκινήστε από τα μικρά πράγματα. Αυτά θέλουν την πολλή προσπάθεια. Μετά το μεγάλο θα γίνει σκόνη από μόνο του. Και αυτοί που μας καταπιέζουν επιτέλους θα ξεμαγαρίσουν.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα πράγμα που αδυνατεί να καταλάβει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι κάθε μα κάθε θεσμός δημιουργήθηκε για να ικανοποιήσει μια ανάγκη. Όταν δε οι θεσμοί παύουν να είναι χρήσιμοι τότε αποκρυσταλλώνονται σε παραδόσεις απλά για να μας θυμίζουν το παρελθόν. Ως εκ τούτου η παράδοση δεν είναι παρά ένα σύνολο νεκρών θεσμών.

Η κάθε γενιά έχει το χρέος να βρίσκει το θάρρος να δημιουργεί τους δικούς της θεσμούς άρα και τις μελλοντικές παραδόσεις των επόμενων γενιών.

Nastybishop

Ανώνυμος είπε...

Από τις πιο σιχαμένες παραδόσεις πάντως είναι αυτές που έχουν να κάνουν με το γάμο. Και όχι τυχαία βέβαια είναι και οι πιασοκώλικες.

Ένα νυφικό...μόνο να το νοικιάσεις μπορεί να πληρώσεις 1000-2000 ευρώ. Μόνο για να το νοικιάσεις για μια μέρα! Η κοροιδία σε όλο της το μεγαλείο.

Nastybishop

Ανώνυμος είπε...

Αμα ειναι να εισαι ωραια νυφουλα, χαλαλι

Ανώνυμος είπε...

Σε παρακολοθούσα και στο capital και τώρα σε έχω στα favourites μου!

Και εγώ τα λέω (βέβαια όχι με τόση πολύ ευφράδεια όπως εσύ) και με κοιτάνε σαν χάνοι οι διάφοροι γνωστοί.

Ειδικά αυτό που λές ότι αν πιστεύεις στον εαυτό σου τους πατάς όλους προσπαθώ να το μεταβιβάσω στους φίλους μου και ιδιαίτερα στην γκόμενα μου:

ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΕΙΣ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ!


5^2 STARS

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ......και γέρνει
patrioris

Μάρκο Ντέ Σάντ είπε...

Καλώς να ορίσει ο καινούργιος χρόνος και κρατάτε και κανένα ρόπαλο στο χέρι. Τώρα τελευταία όλο Λερναίες Ύδρες εμφανίζονται...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα
Και να τα υλοποιείς αυτά που λες, που το κάνω από χρόνια, αλλάζει μόνο γιά τη χαλαρότητα που νοιώθω.
Το σύστημα δεν νοιάζεται, απλώς με φτύνει.

Μάρκο Ντέ Σάντ είπε...

Όλους μας φτύνει το σύστημα φίλε. Και αυτό γίνεται κυρίως γιατί του επιτρέπουμε ΕΜΕΙΣ οι ίδιοι να μας φτύνει. Γιατί αποτίουμε σεβασμό σε θεσμούς και πρόσωπα που μας πατάνε και μας ξεφτιλίζουν καθημερινά αντί να τους στείλουμε όλους εκεί που τους αξίζει. Είμαστε η πλειοψηφία αν δεν το έχεις καταλάβει. Δεν τους φοβόμαστε και το ξέρουν. Γι αυτό και προσπαθούν να μας έχουν μαστουρωμένους και αποκομμένους τον έναν από τον άλλον. Κάνε μερικούς μήνες υπομονή.

Ανορθόδοξος είπε...

Σήμερα στην εποχή της τεχνολογίας θα μπορούσαν να έχουν ηλεκτρικά καντήλια, τα οποία ρίχνοντας ένα σεβαστό ποσό κερμάτων θα έμεναν αναμένα περισσότερες ώρες.

Τι Αλβανέζες και τρίχες κατσαρές ναουμ, τεχνολογία σε λέω......

Βρομιστεράκι είπε...

Και ποιός είπε Ανορθόδοξε πως δεν υπάρχουν ηλεκρικά καντήλια?
Δουλευουν με μπαταρίες αγαπητέ μου!
Βάλαμε ένα στον τάφο του παππού μου παρά τις ενστάσεις μου.
Η επιτομή του κιτς!

Βρομιστεράκι είπε...

ηλεκρικά? ότι θέλω γράφω...